Over Groet

Groet is een dorp gelegen in de gemeente Bergen in de provincie Noord-Holland. De gemeente Bergen omvat onder andere de kernen Bergen, Egmond, Schoorl, Groet en Camperduin. De dorpen zijn gelegen ofwel direct aan zee ofwel in het op het strand aansluitende duingebied. Het is deze natuurlijke omgeving in combinatie met de authentieke bebouwing die Groet haar kenmerkende, landelijke en rustieke karakter geven. De monumentale villa's in het duingebied ademen de sfeer van vroegere tijden. Wie zou hier niet willen wonen of zijn vakantie willen vieren? Op de overgang van duinlandschap naar weide, akker of polder liggen oude boerderijen.
De plaatsnamen Bergen, Egmond, Schoorl en Groet roepen bij menigeen direct het beeld op van zee, strand en duinen. Verder denk je aan kunstenaars en schilders. Het is niet zonder reden dat al meer dan honderd jaar kunstenaars, dagjesmensen en vakantievierders de weg naar deze dorpen vinden.

Schoorl, Groet en Camperduin liggen als een lint aan de rand van het Nationale Park 'de Schoorlse Duinen', brede duinen met een oppervlakte van 1800 hectare. Het gebied kenmerkt zich door afwisselende begroeiing, enkele duinbeekjes, kilometers fiets,- en wandelpad en drie hoge klimduinen. En hiervan bevindt zich bij het centrum van Groet, aan het einde van de Wagenmakersweg, op 5 minuten loopafstand van boerderij De Groene Lantaarn. Aan de oostkant is een karakteristiek Hollands polderland zichtbaar. Waar de duinenrij ophoudt begint de Hondsbossche Zeewering met aan de voet het vogelreservaat 'de Putten'. De bebouwing van het dorp kenmerkt zich door vrijstaande huizen gebouwd aan het begin van 1900.
Wat duinen betreft heeft Groet en Schoorl nog veel meer te bieden. In het enorm uitgestrekte bosrijke duingebied achter het klimduin is een wandeling van harte aan te bevelen. Via gekleurde paaltjes wordt u op goede wandelpaden door de duinen geleid. Zo kunt u zelf kortere of langere routes kiezen naar zee, of zelfs naar het dorpshart van Bergen. Ook per fiets kunt u de duinen doorkruisen. De Schoorlse zeeweg leidt u bijvoorbeeld naar het strand van Schoorl aan Zee.
Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan bezoekerscentrum "Schoorlse duinen". Een initiatief van Staatsbosbeheer, waar men van alles te weten komt over de Schoorlse en Groeter boswachterij en waar men een goed beeld kan krijgen van de bijzondere flora en fauna van dit bos- en duingebied. Strandafgang Hargen en Camperduin zijn te voet, per fiets, bus en per auto zeer goed bereikbaar. De strandafgang Schoorl is alleen per fiets of te voet bereikbaar. Camperduin ligt aan het begin van de bekende Hondsbossche zeewering. Een machtige dijk met aan de ene kant de Noordzee en direct aan de andere kant het vogelreservaat 'de Putten'. Alle drie de dorpen, Schoorl, Groet en Camperduin, zijn van oorsprong zo dicht mogelijk tegen de duinrand aangebouwd ter bescherming tegen wind en zeewater. Van dorp naar dorp rijdend geeft dit een prachtig beeld. Aan de ene kant de hoge, begroeide duinen en aan de andere kant de verassende doorkijkjes naar het lager gelegen polderland. Er zijn talloze kleine weggetjes, veelal fietspaden, slingerend van het ene naar het andere dorp, langs sloten, heggen en oude huizen.

Noord-Holland
De Kop van Noord-Holland is een rustig gebied met veel water, uitgestrekte poldergebieden en mooie stranden. De kuststrook is maar liefst 30 km lang, met badplaatsen als Bergen, Schoorl, Groet, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog en Petten. Diverse kanalen, sloten en binnenwateren trekken vele visliefhebbers aan. En een netwerk van kilometers lange goede fietspaden zorgt ervoor, dat overal prachtige fietstochten kunnen worden gemaakt. Vanuit Den Helder bereikt u het Noord-Hollandse waddeneiland Texel. "Het Zwanenwater" geniet bekendheid om zijn lepelaarkolonie en 2 grote duinmeren in de buurt van Callantsoog.
De zuidelijker gelegen dorpen Bergen en Bergen aan Zee worden begrensd door duinen, bos, polder en Noordzeestrand. Alkmaar is een oude stad met ruim 400 monumenten. Met het verleden als decor heeft de stad een modern winkelbestand met een breed aanbod. Het is de grootste stad in de regio en daardoor ook het uitgaanscentrum. Ook het stadje Schagen is zeker een bezoekje waard.
Zuidwestelijk van Alkmaar liggen de Egmonden. Uit het kleine vissersdorp dat ruim 1000 jaar geleden in de beschutting van de duinen werd gebouwd groeide Egmond aan Zee.
Overal biedt het brede strand talrijke voorzieningen als paviljoens en zeil- en surfmogelijkheden.
Iets zuidelijker liggen de gezellige winkelstad Haarlem en de toeristische trekpleisters Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Ook deze badplaatsen zijn gezegend met brede stranden. Bijkomend voordeel is de geringe afstand naar bijvoorbeeld Schiphol en Amsterdam.